Kasvattajan arkea osa 1

Smilla on terveystestattu jalostuskäyttöön!

Turussa tammikuu 2023

Smilla hankittiin meille jalostuskäyttöä varten kasvamaan Turkuun Norjasta koronakesänä 2021. Tämä ”duudeli” on meille myös erittäin rakas perheenjäsen. Jo kasvattaja-Siljeltä saatujen etukäteistietojen mukaan Smilla oli SUPER-pentu sanan varsinaisessa merkityksessä; rodulle tyypillinen – kaunis kuin mikä, iloinen, utelias ja ystävällinen.

La Isla´s Austra­lian­labra­dood­les

Smilla sai kasvaa ensimmäisen ja toisenkin kesänsä varttuen Vehmassalmen maisemissa, juosta koirakavereidensa kanssa paljon vapaana, touhuta ja peuhata paljon. Talvet vietettiin Turussa ja Turku on edelleenkin kotikaupunkimme. Tästä pikku Smilla-Lillasta kasvoikin kaunis, sorja tyttö, pitkine jalkoineen ja hurmaavine ripsineen. Smilla on koko nuoren ikänsä ollut perusterve, luonne voisi ehkä hiukan rohkeampi olla mutta arkakaan hän ei ole, päinvastoin viihtyy erityisen hyvin muidenkin ihmisten sekä koirien kanssa. Säkäkorkeus on nyt aikuisena kunnioitettavat 51 cm ja aikuispaino, jota kovasti nyt nostetaan ennen astutusta, on 15 kg.

Syksyllä 2022 varasimme lääkäriajan PetVet Ortoon, jossa lääkäri tutki Smillan polvet ja totesi niiden olevan 0/0 eli eivät luksoidu, hyvä homma! Sen jälkeen Smilla rauhoitettiin ja hänet vietiin röntgeniin selkä-, lonkka- ja kyynärkuvaukseen. Odottelin Smillan heräämistä vastaanottotilassa ja otin samalla tarvittavat DNA-näytteet talteen. Loppuilta koiralla meni kotona maailman kieppuvaa menoa ihmetellessä, seuraava aamu olikin jo mitä normaalein.

Smillan röntgenkuvat lähetettiin lääkäriltä suoraan OFAaan (Orthopedic Foundation for Animals) ja muutaman viikon odoteltuamme jännityksellä tuloksia, saimme hyväksytyn tiedon. Smillan vasen lonkka oli rajamailla, mutta sai OFAn arvion Fair. Niinpä pääsimme etenemään, ja lähetin seuraavaksi DNA-testitikut Paw Print Geneticsiin analysoitavaksi. Hoidettiin vielä virallinen silmätesti ja lausunto Koirakissaklinikan Eeva Einola-Koposen toimesta, sekin näytti oikein hyvältä. Kaikki oli selvää, Smilla voisi liittyä jalostuskoirien kunnioitettavaan joukkoon!

Kuulumme kasvattajina WALAaan  (Worlwide Australian Association), olen hakenut tietoa koirien kasvattamisesta myös kirjoista, kennelliiton kasvattakurssilta ja pyrin lisäämään tietämystäni kaikin tavoin myös tulevaisuudessa. Kasvatamme aitoja australianlabradoodleja ja pyrimme jalostamaan ainoastaan terveitä ja hyväluonteisia yksilöitä, kehittämään rotua parhaalla mahdollisella tavalla ja tietämyksellä edelleen. Niinpä keräsin ja toimitin kaikki Smillan testitulokset rekisteröitäväksi WALAn, jonne saimme merkinnän koiran jalostuskäyttöön hyväksymisestä. Valitsen myös astutuskoirat kuunnellen kokeneempia ALD-kasvattajia (kiitos <3 Hanne ja Anna) sekä tätä rekisteriä hyväksikäyttäen. Smilla kuiskuttelikin jo jotain, että olisipa hänen ensimmäinen poikaystävänsä semmoinen komea, perusterve vaaleaverikkö, jolla olisi myös kultainen sydän <3